For et par uger siden byggede jeg min datter en halvhøj seng.
.. Eller en seng på lange ben, om man vil. Jeg har længe ønsket at få en form for halvhøj seng til børnenes værelse. Derudover begyndte min datter for godt et år siden at sige, at hun ønskede sig “en høj seng”. En høj seng er typisk til voksne, mens en halvhøj seng er lavere og til børn. Som jeg forstår det. Og siden da har jeg været helt overbevist om, jeg en dag ville give hende netop dét; en (halv) høj seng. Men der er to ting, som har holdt mig tilbage:
1) Jeg har været bange for, om jeg overhovedet kunne finde ud af at bygge sengen ?
2) Dernæst har jeg været bange for, om jeg kunne sove trygt med et barn hævet så højt over jorden.
Men. For to uger siden var det tid. Og jeg er gladere og meget mere begejstret for sengen end jeg havde turde håbe på! Og derfor er det NU tid til, at jeg deler guiden med jer.
DIY-guide til halvhøj seng:
Som med de fleste af mine guides, er denne lavet på baggrund af mine rum og mine (børns) behov. Derfor er det oplagt, at guiden kan justeres og ændres, så den passer netop til dine (og din families) behov. Højden, bredden, længden og udformningen kan relativt let justeres. Jeg selv havde virkelig god, klog og tålmodig assistance fra min faster. Hun skal først og fremmest have en kæmpe tak og dermed en kæmpe del af æren for resultatet. Hun har igennem tiden hjulpet mig med mange af mine projekter. Eksempelvis disse to upcyclede DIY-møbler. Og det er virkelig også min anbefaling, at du har et par ekstra hænder til rådighed… og måske også et ekstra hovede til at gennemskue sagerne, skulle de drille. Gerne i én og samme person. Og sidst, men ikke mindst, er det selvfølgelig også op til den enkelte forælder at vurdere, om sengen er sikker at udføre og dernæst at sove i for éns barn 🙂 Der er forskel på børn, og der er forskel på forældre <3
Sengen er et større projekt, og den tog os to kvinder det meste af en weekend at lave. For overskuelighedens skyld, har jeg derfor delt guiden her op i kategorierne “selve sengen”, “sengehesten” og “stigen”. Og lad os så komme til sagen!
Materialer:
- 4 hjørnestolper i fyr til sengens ben – og mindst i 43 x 43 mm-kvalitet.
Højden på de to yderste stolper er 170cm og de to inderste er 114cm. - 4 lister i fyr til sengerammen – mindst i målene 20 x 33 mm.
Til sengens hoved- og fodende brugte jeg dog rester fra hjørnestolperne for at lamelbunden havde endnu mere flade at hvile på. De to lister til sengens langside er 156 lange og listerne i sengens hoved- og fodende 78cm. - 2 brædder i fyr (som jeg limede sammen) til nedre del af sengehesten – 9cm x 1,5cm
.. og altså 160cm. lang! - 1 kvadratisk liste i fyr til den øvre del af sengehesten – 2,7cm x 2,7cm
.. denne er også 160cm lang. - Rundstokke i fyr til sengehestens tremmer – ø 13mm
Jeg brugte 17 tremmer á en højde på 51cm cm. - Rektangulære lister til stigens to “ben”.
Jeg brugte her lister magen til dem jeg brugte til sengerammen.
Min stige er 124cm høj og altså i lister med målene 20 x 33mm - Rundstok(ke) i fyr til stigens trin – ø 22mm
Min stige har 4 trin og en bredde på 36,5 cm hver. (Bredden af stigen svarer til hullet i sengehesten.) - 2 brædder til en lille hylde langs madrassen – ind mod væggen
Disse var af samme type som brædderne til den nedre del af sengehesten. Altså 16 x 1,5cm og 160cm lange. - En lamelbund – i målene 160 x 80cm.
- Skruer, bits og rawlplugs, som passer til din væg så sengen kan fastgøres til væggen.
Spørg eventuelt i dit byggemarked, hvis du er i tvivl. - Spånskruer i forskellige længder, som kan bruges til, når sengerammen skal fastgøres til sengen, samt når lamelbunden skal fastgøres til sengen.
- Til sidst en madras, så sengen kan soves i (min måler 70 x 160 cm – fundet i IKEA)
-
Derudover skal følgende værktøj bruges:
- En sav
- En bore- og skruemaskine (og evt. et slagbor, hvis din væg kræver det)
- Trælim
- Et træbor med ø 13mm, så du kan bore hul i træet til tremmer
- Et træbor med ø 22mm, så du kan bore hul i træet til trappetrin
- En sav + evt. stiksav
- Hammer og stemmejern (se foto 2 nedenfor).
- Et lille bor til at forbore i træ
- Skruetvinger
- Evt. en stiksav, hvis dine ben skal skæres til, så de flugter med rummets eventuelle lister.
- Sandpapir
DIY-guide til sengerammen:
Lidt om designet:
Sengens mål endte med at være L: 160cm., B: 80cm (men madras er 70cm), højde på hele sengen: 171 cm. Højde under sengen er desuden 111 cm, og sengehestens højde altså 60cm fra nedre kant til øvre kant.
I vores lille bitte lejlighed, passede det med, at vi kunne klemme en seng ind mellem tre vægge. På den måde er alle fire hjørnestolper fastgjort til væggen. Placerer du derimod sengen i et “almindeligt” hjørne, og har ‘kun’ to vægge at sætte sengen op ad, skulle det også kunne lade sig gøre ved at følge guiden her. Husk dog at fastgøre det frie ben til gulvet i stedet og søg eventuelt ekstra inspiration i artiklen her. Og sørg derudover for, at dine hjørnestolper er lidt tykkere end mine, og lav en ekstra sengehest til den frie ende af sengen.
Jeg valgte derudover at sengehesten skulle være relativt høj. Både fordi mit barn ikke er så gammelt, men også fordi jeg synes, at det ville klæde sengen. Dernæst valgte jeg at lade sengehestens øverste liste gå hele vejen over sengens længde, så hullet til trappen virker som et “hul” i sengehesten. Dette vil jeg virkelig anbefale, da det giver sengehesten en ekstra stabilitet – særligt hvis sengen er tilegnet børn. Sidst, men ikke mindst, havde jeg et ret stort ønske om, at stigen skulle kunne tages på og af. Både for at kunne komme til under sengen, men mest af alt, så min store datter kunne have alenetid (fra sin lillebror eller os) deroppe. Løsningen, som vi har fundet med to knager, som hægter sig på hinanden, virker indtil nu fint, men se eventuelt også løsningen i artiklen nævnt ovenfor for en anden variant. Alternativt kan stigen også sagtens sættes permanent fast med andre beslag.
Igen: lav sengen, så den passer til jeres behov og ønsker!
Men nu til mit take på en halvhøj DIY-seng..
DIY-guide til halvhøj sengen:
Selve sengen består groft sagt af fire sengeben, en sengeramme og en lamelbund. Princippet i min seng er, at den vandrette ramme skal ind og hvile på de lodrette stolper. Samtidig med at alt, som kan, bores fast i væggen. Jeg forsøger at illustrere undervejs for overskuelighedens skyld.
MEN opstår der uklarheder eller ekstra spørgsmål, så sig endelig, endelig til! Jeg vil elske at svare.
-
Sav først de fire sengeben til i den korrekte længde.
(= to ben á 114 cm og to ben á 170cm).
Har du en karm langs gulvet, saves benenes nedre del til, så de smy’r sig omkring karmen. På den måde kan alle fire ben komme helt tæt ind til væggen. Dette er vigtigt for både stabilitet, sikkerhed og udtryk. - De to korte og bagerste hjørnestolper bores ind i væggen.
Hver gang noget monteres væggen i den passende diamanter og desuden brugte jeg rawlplugs alle gange noget monteres i væggen. Desuden er det naturligvis vigtigt hver gang at sikre, at at de står i lod/vatter, og i dette tilfælde at de har den rigtige afstand, som passer til sengens mål; her 160cm fra yderkant til yderkant. - Sav dernæst sengerammens fire lister til i den korrekte længde.
De to lister til sengens langside er 156cm lange og de to lister i sengens hoved- og fodende 78cm lange. - Ovenpå disse lægges nu den bagerste del af sengerammen.
-
Vi havde et ønske om, at listerne hele vejen rundt skulle hvile på sengebenene. På hver af de korte sengeben skulle listerne til rammen således blot “lægges” ovenpå sengebenet, når altså der først var gjort plads til begge lister;
Derfor lavede jeg et lille indhak den ene ende af korte liste til sengerammen, sådan at så meget af listen komme ind og hvile på de bagerste ben (se billede 1 nedenfor).
- Da det er sikret, at den lange liste ligger vandret mellem de to “bagben” bores den lange tværliste ind i væggen – mindst. 5 steder.
-
Der skulle lidt mere snedkerarbejde til med sengens to ‘foreste’ ben. Jeg ville på den ene side gerne have dem i en stabil højde i forhold til at montere sengehesten. Og samtidig skulle listerne til sengerammen hvile på – eller i – benene..
- Derfor lavede vi to indhak i de to yderste sengeben – ét indhak til hver af sengerammens lister, så de kunne passe derind i. (Se billede 2 og 3 nedenfor!)
- Afstanden fra bagvæggen til de yderste (høje) sengeben skal være 80 cm. Da begge høje ben stod i lod borede jeg benene ind i væggen…
- ..og hernæst listede jeg listerne til sengerammens hoved- og fodende ind mellem et lavt og et højt sengeben – i hver ende. (Se billede 4 nedenfor.)
-
Sengerammen bores nu fast i væggen – mindst tre steder – i både fod- og hovedende.
- Nu mangler kun dén del af sengerammen, som ikke kan bores fast i væggen. Det er vigtigt at denne liste kommer til at flugte med ydersiden af de høje sengeben. Ellers vil sengehesten ikke kunne monteres på selve rammen senere. Denne lange og sidste liste satte vi godt i spænd mellem de to indhak i de lange sengeben.. Dernæst borede vi to lange skruer ind fra bagsiden af sengen – både gennem sengeben og sengeramme.
-
På sengerammen lagde vi nu lamelbunden. For en god ordens skyld blev den boret fast til sengerammen – med lamellerne jævnt fordelt over rammens langside.
OBS: Jeg savede en lille smule den yderste lammelser i hver ende, så den kunne smyge sig om de forpeste sengeben. -
Nu er sengens skellet klar!
DIY-guide til sengehesten:
Sengehesten var både den sjoveste, mest tilfredsstillende og mest udfordrende del af processen. Læs her hvorfor:
Jeg lod sengehestens øvre del bestå af en liste på 27 x 27mm og den nedre del af to bjælker med målene 15 x 90mm limet sammen. Forud for denne guide har jeg altså limet to af disse bjælker sammen, og ladet dem tørre under pres en hel nat. Dette gjorde jeg fordi der ikke fandtes en passende bjælke i mit byggemarked. Kan du finde dette, sparer du lidt tid og limearbejde, men ellers gik limningen hos mig overraskende let. Og det gik fint at bore ned i de sammensatte bjælker.
- Sav sengehestens øvre kant til i sengens længde, og gør det samme med sengehestens bund (=160cm).
- Sav hernæst alle tremmerne til.
Højden på mine var 51cm. - Hernæst markeres alle de steder, hvor der skal bores huller til tremmer.
Jeg lod afstanden mellem tremmerne være 7,5cm – fra midten af én tremme til midten af den næste tremme. Og jeg vil ikke anbefale at lave den større – uanset tykkelsen på tremmerne. Herudover sprang jeg (hvad der svarer til) 4 tremmer over (dvs. et mellemrum på 36,5cm, hvor jeg ønskede, at stigen skulle gå op. Jeg havde således 2 tremmer i venstre side af sengehesten og 15 tremmer i højre side. Når hullerne er markeret i øvre – og nedre del af sengehesten, er det en ret god idé at dobbelttjekke, at hullerne er lige ud for hinanden. #jepjegtalerafervaring. -
Nu skal hullerne bores…
- Hullerne i den nedre del af sengehesten borede jeg til en dybde på ca. 3cm. Og de øvre huller ca. 1,5cm.
Her er det særligt vigtigt at have én til at hjælpe med at holde listen/lægterne – og samtidig til at dirigere, så hullerne bores LIGE ned. Dybden på hullerne markerede jeg med tape på boret. - Saml nu sengehesten ved at sætte alle tremmer i den nedre del af sengehesten og dernæst sætte den øvre del ovenpå.
Et tip er at tage én tremme ad gangen og “skrue” den op i den øvre del af sengehesten. Vær mindst to herom og sørg hele tiden for at de monterede tremmer ikke hopper ud af hullerne igen. - Når tremmerne alle er i hul, skal tremmerne sættes godt fast.
Dette gøres ved at hamre (med noget blødt mellem hammer og sengehest, så du undgår mærker) på den øvre del af sengehesten… Tremme for tremme, indtil sengehesten er i den ønskede højde og stabilitet. -
Sengehesten monteres nu med skruer fra bagsiden.
(Jeg behøver sikkert ikke at sige det, men vær sikker på, at sengehesten sidder HELT lige på sengen før den monteres). Og hold den gerne fast med adskillige skruetvinger og tjek at den er i vater. Sengehesten bores fast med lange skruer gennem sengerammen og ind i nedre del af sengehesten. Spar ikke på skruer og placér gerne skruerne forskudt af tremmerne og forskudt af hinanden. Til sidst bores sengehestens øvre liste også fast fra bagsiden – gennem de høje sengeben.
- Sengehesten er nu færdig det samme er sengen (nu med sengehest) ✌?
DIY-guide til stigen:
- Sav først det ene ben til i en ca-højde; mit måler – som nævnt i materialelisten – 124cm. Hav dog – til at starte med lidt margen til af vurdere hældningen. Min står ret stejlt.
- Afgør hernæst hvilken hældning du ønsker på din stige, marker og skær til.
Stiens ben skal flugte med sengehestens nedre kant og gulvet (i den anden ende). Juster eventuelt til med lidt sandpapir. (Se foto nedenfor.) - Bor nu huller til trappens trin. De skal være placeret midt på listernes bredde og med en jævn afstand. Jeg valgte at have 25 cm fra gulv til (midten af) første trin og også 25 cm mellem hvert trin derfra. Og i alt 4 trin.
Der findes vist et trick, som består i, at man kan undgå flænsede huller ved at lægge en træklods på bagsiden af listen, mens hullerne bores. På den måde kan splinterne ikke presses fri af dét træ, man borer i. Men om dette virker havde jeg for travlt til at huske (og efterprøve), da jeg selv gjorde det 😉 - Brug nu det første stigeben som skabelon til det andet, og marker vinkler i enderne og hullerne til trinene med en blyant. På den måde bliver de to ben helt identiske.
- Skær stigens andet ben til og bor hullerne til trinene.
- Skær nu trappetrinene i den ønskede bredde. Trinenes bredde er stigens fulde bredde. Mine trin er 36,5 cm brede.
- Kom godt med trælim på enderne af stigens trin samt ind i de borede huller, og saml stigen.
Trinene skal ind igennem hullerne i benene, sådan at de flugter med ydersiden af stigens ben. Tør hernæst al overskydende lim væk. - Lad limen tørre.
- Nu monteres stigen på sengen med to knager på sengen samt to knager “på hovedet” langs hvert af stigens ben. (Se billederne nedenfor)
De sidste detaljer:
Som det sidste lavede jeg en lille hylde langs sengens længde og bagvæggen. På den måde har sengen et indbygget sengebord – og så endda i sengens fulde længde – og madrassen holdes ekstra på plads. #winwin.
Hylden lavede jeg med vinkelbeslag på indersiden, og desuden med resttræ som klodser “i hulrummet” i den rette vinkel mellem de to brædder. Selve hylden borer jeg ikke fast i sengen, da jeg gerne vil kunne tage den op og ned, når der skal reddes seng eller hvis en bamse skulle komme til at gemme sig.
Afslutningsvis sleb jeg de øvre kanter af sengehesten og stigens ben med lidt sandpapir, så de blev bløde at røre ved i farten (læs: uden splinter).
Og SÅ er der bare tilbage at flytte ind og indrette..
Jeg påtænker at vise, hvordan jeg vil indrette sengen, meeeen dette indlæg er vist blevet langt nok i sig selv. Så lad os skrives ved om dén del en anden god dag, ik? 😉
Men sig endelig til, hvis I har spørgsmål eller hvis noget er lidt kringlet formuleret!
Jeg vil så gerne svare og lære.
Og ellers: RIGTIG god mandag!
Kærligst Sarah
[…] godt en uge siden kunne jeg endelig trykke “udgiv” på min DIY-guide til den halvhøje seng, som jeg har bygget til vores lille børneværelse. Jeg havde glædet mig så meget til at kunne dele den. Men hvad jeg havde glædet mig næsten […]